איך להגיב לתנודתיות בשוק ההון

מאמר מערכת פורסם: 17.06.2019
איך להגיב לתנודתיות בשוק ההון

חיסכון לטווח ארוך ושינויים בטווח הקצר: איך להגיב לתנודתיות בשוק ההון?

 

שוק ההון עשוי להידמות למטוטלת תזזיתית למי שאינו בקי, אך על פי מחקרים, בדרך כלל, בסוף כל ירידה מתרחשת עלייה. בחיסכון לטווח ארוך חשוב לדבוק באסטרטגיית השקעה שמתאימה למטרות שלנו ולא להיבהל מכל שינוי בתנאי השוק

דסי ניר

שנת 2018 תיזכר אולי כאחת השנים התנודתיות יותר בשוק ההון בישראל ובעולם. חודש דצמבר של אותה שנה התאפיין בעיקר במסכים אדומים והיה אחד החודשים הגרועים ביותר בבורסה בעשור האחרון. כותרות העיתונים מיהרו לדווח על הנפילות בבורסה תוך שימוש בתמונות עגומות להמחשה והציעו תחזיות קודרות של מיטב המומחים.

 כשהתנודתיות בשווקים חזקה במיוחד, רבים מאיתנו מתקשים לעמוד מנגד ולצפות בירידה בערך החסכונות שלנו בשוויון נפש וחוסכים רבים ממהרים למשוך את הכסף מקופת הגמל ומקרן ההשתלמות דווקא כשערכן נמצא בירידה ומבלי להתחשב בטווח החיסכון שהגדרנו לעצמנו מראש.

על אף נבואות הזעם שנשמעו בדצמבר על רקע הירידות בשווקים, חודש ינואר 2019 היה אחד החודשים הטובים ביותר שידע שוק ההון בשלושת העשורים האחרונים. העליות שנרשמו בחודש ינואר קיזזו כמעט לחלוטין את הירידות שהתרחשו רק חודש קודם לכן.

למה קשה לנו להתמיד בהשקעות כשהבורסה במגמת ירידה?

החוקרים מכנים זאת ״שנאת הפסד״ וכנראה שחלקנו חוו זאת על בשרם. החשש מהפסד ומתחושת התבוסה טבוע בנו כל כך עמוק, שהוא גובר על כל הסבר רציונלי למה כדאי לנשוך שפתיים ולהתאפק מללחוץ על כפתור העכבר ולמשוך את הכסף. כשהשוק יורד, לחלקנו נדמה שאם נחכה עוד רגע אחד אנחנו עלולים להפסיד את הכל ואולי עדיף לספוג הפסד מסוים עכשיו מלראות את כל החסכונות שלנו יורדים לטמיון.

הדיווחים האינטנסיביים בתקשורת על נפילות בבורסה, לעומת מיעוט הדיווחים היחסי על עליות בערך המניות, לעיתים אף מגבירים את תחושת הסכנה ומייצרים תחושה שכולם ממהרים למשוך ולכן טוב נעשה אם נלך גם אנחנו בעקבות העדר. כשאנחנו שומעים בחדשות על הנפילות בבורסה, רבים מאיתנו ממהרים אל המחשב לבדוק מה מצב תיק ההשקעות שלנו, או קופת הגמל להשקעה, , קופת הגמל או כל מכשיר השקעה אחר. אך מעקב תכוף בתקופות של משבר בשוק ההון, לרוב דווקא מגביר את הלחץ שלנו מהפסדים נוספים ובדרך כלל מקשה עלינו לזכור מה הייתה מטרת החיסכון שלנו מלכתחילה.

בטווח הארוך השוק מתקן

כשמסכי הבורסה אדומים ונדמה שהחסכונות שעבדנו כה קשה עבורם הולכים ומתכווצים קשה לזכור זאת, אך מחקרים מראים שוב ושוב שבטווח הארוך שוק ההון נוטה לעלות באופן שמקזז את הירידות המתרחשות מעת לעת. במהלך 35 השנים האחרונות, היו מדי שנה ירידות בערכי המניות הנסחרות בבורסות העולם בשיעור של 14% בממוצע, אך ב-80% מאותן שנים קלנדריות הבורסות נסגרו בעליה בסופו של דבר באותה שנה.

שוק בירידה אכן עשוי להדאיג והוא לרוב מבשר על תנאים כלכליים קשים לחברות הנסחרות בבורסה, אך הוא גם עשוי לייצר לא מעט הזדמנויות השקעה חדשות בחברות שעשויות להרוויח מהתנאים ששוררים בשוק, או מחברות שערכן אמנם נסחר ברמה נמוכה במהלך השפל בבורסה אך הן צפויות להציג שיפור משמעותי בתקופה שלאחר מכן.

לדוגמה, בחמש השנים שלאחר המשבר הכלכלי הגדול בארה״ב ובעולם בשנות השלושים של המאה הקודמת, הבורסות עלו בלא פחות מ-367%. הבורסות הציגו עליות תלת-ספרתיות, גם אם מעט נמוכות יותר, גם לאחר המשברים הכלכליים בראשית שנות ה-80 של המאה ה-20, באמצע שנות ה-90 ואף לאחר המשבר הפיננסי האחרון בשנת 2008.

איך מתנהלים בצורה נבונה גם בתקופות של שהשוק במגמת ירידה?

על אף הנטייה הראשונית של חלקנו כשאנחנו שומעים על ירידות בשווקים למכור ולהסתגר במקלט הבטוח של חשבון העובר ושב שלנו עד יעבור זעם, כדאי להתמיד בכמה כללי השקעה שנכונים בכל מצב שוק:

  1. ככל שברשותכם תיק השקעות, פיזור רחב של התיק על פני אפיקי השקעה שונים כגון מניות, אגרות חוב, סחורות, ומזומן או שווי מזומן, בארץ ובחו״ל.
  2. החלטה על אסטרטגיית השקעה המתאימה למטרות ההשקעה שלכם, להעדפות שלכם וליכולת שלכם לשאת סיכון מסוים להפסדים. ברגע שקבעתם מדיניות השקעה המתאימה לכם, כדאי להתמיד בה ולא לזגזג בכל פעם שתנאי השוק משתנים מעט.
  3. ככל שאתם צעירים יותר וטווח ההשקעה שלכם ארוך יותר, כך תוכלו לשקול להשקיע ברמת סיכון גבוהה יותר, מתוך הבנה שבטווח הארוך השוק צפוי לתקן את עצמו.
  4. לנשום עמוק. להבין שמדי פעם יהיו ירידות בשוק שבדרך כלל מהוות תיקון הכרחי אך חולף לעליות המתרחשות מעת לעת. ולהימנע ממעקב אינטנסיבי אחר התנודות בשוק אם אינכם יכולים לעמוד בכך.

אם אתם מתקשים לעמוד בהשקעה בתקופות שפל בשוק ההון, תוכלו תמיד להיעזר באנשי מקצוע שיפרסו בפניכם את השיקולים שיש להתחשב בהם, יאפיינו את הצרכים שלכם, יבחנו את יחסכם לסיכון ובהתאם תיקבע מדיניות ההשקעה אשר על פיה ינוהל תיק ההשקעות שלכם.


    מאמרים שיכולים לעניין אותכם: