ההסטוריה של האינטרנט ? ממסילת הרכבת באמריקה ל-200 מגה בישראל
פורסם: 05.09.2019אם אתן לך משימה פשוטה כמו להזמין פיצה, לברר מחיר של דירה או לבדוק כמה זני קופים יש בעולם, קרוב לודאי שהפעולה הראשונה שלך לא תהיה לחשוב על אדם מומחה או ספר שיכולים להחזיק מידע מסוג זה. כנראה שהפעולה הראשונה שלך תהיה קשורה בחיפוש בגוגל או כניסה לאחד מאינספור אתרי אינטרנט שיודעים לספק מידע מסוג זה. בגדול, התחושה היא בשנים האחרונות שכבר אין לנו עניין אמיתי בלשאול אנשים ולבזבז אנרגיה על תשובות לא נכונות, חוסר ידע או סיפורי מסגרת מיותרים שאין לנו שום עניין בהם. הרבה יותר יעיל ללכת למקום שבטוח ידע, אתר או מנוע חיפוש לצורך העניין.
מצד שני למרות השימוש הנרחב, שלא לומר כפייתי, ברשת והחיפוש האינסופי שלנו אחר אינטרנט ביתי זול, למרביתנו אין שמץ של מושג, אפילו הקלוש על איך בכלל נכנס האינטרנט לחיינו. כלומר, לרובנו יש את הזיכרון הראשון מהשימוש באינטרנט, אי שם בשנות ה-90 עם כניסת הרשתות הבסיסיות לחיינו, או המייל הראשון שלך אי שם בערך באופה תקופה, אבל למרבה הפלא האינטרנט נולד בכלל בשנות ה-60 בארצות הברית, והוא לא דמה בשום צורה לדבר הזה שאנחנו מחזיקים בף היד, צבעוני, מהיר ומחובר לכל דבר כל הזמן. אז הנה, בפירוט, שלב אחר שלב, איך הכל התחיל ולמה מסילת הרכבת האמריקאית והמלחמה הקרה קשורה לכל הסיפור.
איך הכל התחיל
באופן לא מפתיע, סיפורינו מתחיל במרכז ארצות הברית, בתקופת המלחמה הקרה. האמריקאים חיפשו דרך טובה להעביר מידע ולתקוף חזרה במקרה בו יותקפו בנשק גרעיני על ידי הרוסים, תסריט שהיה נראה סביר בהחלט באותם זמנים. מדינת איווה, שעד היום מארחת את ענקיות האינטרנט בשטחה, היוותה אטרקציה גם אז עקב היותה צומת דרכים מסועפת למסילת הברזל האמריקאית שממנה יצאו ועברו רכבות לכל מקום במדינה. אולם בנוסף לזה, במקביל לרכבת, היתה תשתית נוספת, חשובה לא פחות, של סיבי תקשורת. סיבה זו הביאה את האמריקאים לחנוך רשת מחשבים חדשנית ויחודית המתקשרת בינה לבין עצמה ושאינה תלויה ברת התקשרות הקווית האזרחית או הצבאית. בשלב זה, מדובר עדיין על הודעות כתובות בלבד בין מחשבים, הכי פשוט שיש.
שפה משותפת
ההבנה כי רשת מחשבים דורשת שפה אחת אחידה לא איחרה לבוא – בשנות ה-70 קרו כמה דברים מכוננים. ב-1971 יצר בחור בשם ריי טומלינסון את מה שיהפוך במרוצת השנים לשפה התקנית לשימוש באימייל כשהשתמש לראשונה בסימן ה-@, הכרוכית בעברית מדוברת. רשת ה-ARPANET הראשונית פותחה והחל עידן של תקשורת ממוסדת בין מחשבים. צירוף האותיות WWW המייצג world wide web, נכנס לחיינו רק בשנות ה-90 המוקדמות עם התרחבות האינטרנט לציבור הרחב. לפני כן, בשנות ה-80, החל הצבא אט אט להפריד את הרשת שלו מזו האזרחית, מה שנתן לאינטרנט את היכולת להתפתח באופן חופשי וללא תלות בצבא.
זרימת מידע בניינטיז
רובנו זוכרים את אוטוסטרדת המידע של שנות ה-90 כמשהו שיותר דומה לאוטוסטרדת איילון. בבוקר. ביום ראשון. ובמקום איילון זה היה רחוב צר מאד עם נתיב אחד. הנתיב האחד של הרחוב הצר הזה היה לא יותר מאשר קו הטלפון הביתי שלנו שלא תמיד הצליח לעמוד בעומס. מצד שני בעולם בו אם היה חסר לך את הכרך באות כ' של בריטניקה לנוער – לא יכולת לדעת מה זה כור גרעיני, כניסת מנוע החיפוש של גוגל בשנת 1996 היתה דבר עצום. מאותה נקודה חילחלה ההבנה כי לרשת האינטרנט יש כוח עצום וביכולתו להביא מידע חשוב ומשמעותי לכל פינה בעולם. והמהירות? היה ברור כי זה עניין של זמן עד שזה יתפוס תאוצה ואכן, אין קשר בין הקו האנאלוגי של הניינטיז לטירוף המהירות של היום.
ומה הלאה?
בתחיל שנות ה-2000 תפס האינטרנט את הכיוון המרכזי שלו, זה שאיתנו עד היום. רשתות חברתיות ואתר אחד ענק של שיתוף סרטונים הפכו להיות הדבר הגדול והעיקרי שחשף את טבעו האמיתי של האדם, לרצות להיות מפורסמים ונאהבים עד כמה שאפשר וזה בכלל לא צריך להיות קשור למרחק גיאוגרפי, כי בעצם, מה זה אינטרנט אם לא עולם אחד קטן בכף ידך?